Υπ Υγείας : Νέο διάταγμα για την αύξηση του ορίου στις συναθροίσεις

Νέο διάταγμα σχετικά με την αύξηση του ορίου στις συναθροίσεις προσώπων, καθώς και με τον μοριακό έλεγχο σε επιβάτες που τίθενται σε καθεστώς αυτοπεριορισμού δημοσιοποίησε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, μέσω του νέου διατάγματος και βάσει όσων ανακοινώθηκαν την Τρίτη από το Υπουργείο, επιτρέπεται η παρουσία και οι συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν υπερβαίνουν τα 50 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων παιδιών.

Ταυτόχρονα, επιβάτες που τίθενται σε καθεστώς αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες, υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για τον κορωνοϊό, 48 ώρες πριν τη λήξη του αυτοπεριορισμού, με δικά τους έξοδα, και ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται νοουμένου ότι το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης είναι αρνητικό.

Σύμφωνα με το παραπάνω, και οι πολίτες που αφικνούνται από χώρες που εμπίπτουν στην Κατηγορία Γ θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19, 48 ώρες πριν τη λήξη του αυτοπεριορισμού τους, με ιδία έξοδα. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy. Νοείται ότι ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται εφόσον το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εργαστηριακής εξέτασης είναι αρνητικό.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα (Αρ. 30, παράγραφος 2.8 (α)) του 2020, επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία από χώρες Κατηγορίας Γ μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών που μπορούν να επιλέξουν να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για την νόσο COVID-19 κατά την άφιξή τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα το αργότερο 72 ώρες προ της αναχώρησης. Αν η περίοδος διαμονής τους στη Δημοκρατία υπερβαίνει τις 4 μέρες, τα πρόσωπα αυτά οφείλουν να παραμένουν σε καθεστώς περιορισμού για 14 μέρες.

Σημειώνεται ότι η ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια της εργαστηριακής εξέτασης καθορίστηκε στα €85. Διευκρινίζεται ότι η μόνη αποδεκτή και εγκεκριμένη μέθοδος διερεύνησης της νόσου COVID-19 είναι η διαγνωστική μεθοδολογία που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR), και διενεργείτε σε ιδιωτικά Κλινικά Εργαστήρια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επαλήθευσης της μεθοδολογίας τους.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ