Υπεγράφη το καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum

Το East Mediterranean Gas Forum (EMGF), είναι ανοικτό για όλες τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον στην περιοχή και οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες αρχές φτάνει να συμφωνήσουν ομόφωνα όλα τα ιδρυτικά μέλη, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Το ιδρυτικό καταστατικό του Φόρουμ υπεγράφη την Τρίτη στη διάρκεια διαδικτυακής τελετής. Πρόκειται για έναν περιφερειακό οργανισμό που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και εμπλέκει επτά χώρες – ιδρυτικά μέλη, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Aρχή.

Η εκδήλωση στην Κύπρο έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε δηλώσεις της αργότερα στα ΜΜΕ, η κ. Πηλείδου χαρακτήρισε την ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για τα επτά ιδρυτικά μέλη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό, και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η ημέρα να είναι η απαρχή μιας πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Σημείωσε ότι εκτός από τις ιδρυτικές χώρες, συμμετέχουν σε διάφορες επιτροπές και εταιρείες από τις χώρες αυτές, εξηγώντας ότι οι εταιρείες συμμετέχουν σε ξεχωριστές επιτροπές όπου και εκείνες έχουν ένα συνεχή διάλογο όσον αφορά τα εμπορικά θέματα.

"Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα επιτρέψει στην περιοχή μας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό αέριο λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τους περιβαλλοντικούς στόχους και την υπεύθυνη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων", είπε.

Τόνισε ότι το Καταστατικό είναι ανοικτό για όλες τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον στην περιοχή και οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες αρχές και επομένως μπορεί η οποιαδήποτε χώρα ενδιαφέρεται να αποταθεί και να γίνει μέλος φτάνει να συμφωνήσουν ομόφωνα όλα τα ιδρυτικά μέλη.

Επίσης, είπε ότι μπορούν διάφορες χώρες να γίνουν μέλη ως παρατηρητές και είπε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και υπήρξε σημαντική στήριξη και από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στις προσπάθειες αυτές και την ΕΕ, η οποία ήταν παρούσα στη σημερινή τελετή.

Ο στόχος, είπε η Υπουργός, είναι να αξιοποιηθούν από κοινού οι φυσικοί πόροι που αφορούν αρχικά το φυσικό αέριο, ενώ υπάρχει και η πρόθεση να εξετάσουν κατά πόσον μπορεί σε δεύτερο στάδιο να προστεθούν και άλλα σημεία συζήτησης στο πλαίσιο του οργανισμού όπως είναι ο ηλεκτρισμός, οι ΑΠΕ.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχει τεράστιο φάσμα για συνεργασία και πιστεύουμε ότι σύντομα θα προωθήσουμε τόσο τη συνεργασία στην αξιοποίηση όσο και τη συνεργασία στην εκμετάλλευση και στην εμπορική πτυχή, που αφορά το φυσικό αέριο, αλλά ενδεχομένως και άλλες πηγές ενέργειας" κατέληξε η Υπουργός.

Το EMGF είναι ανοικτό για κάθε χώρα που σέβεται τις αρχές του, είπε η Πρέσβειρα της Αιγύπτου

Ο Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο Mai Taha Khalil τόνισε ότι το East Mediterranean Gas Forum (EMGF) είναι ανοικτό για κάθε χώρα της περιοχής, υπό την προϋπόθεση ότι σέβεται τις αρχές και τις αξίες των ιδρυτών του Φόρουμ.

Την Τρίτη υπεγράφη σε διαδικτυακή τελετή το καταστατικό του Φόρουμ που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και εμπλέκει επτά χώρες – ιδρυτικά μέλη, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Aρχή.

Η εκδήλωση στην Κύπρο έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μιλώντας στα ΜΜΕ μετά την τελετή, ο Πρέσβειρα είπε ότι αυτές οι χώρες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο ως καταλύτη καταλύτη για συνεργασία στην περιοχή αντί για διενέξεις.

Σημείωσε την ταχύτητα με την οποία υπεγράφη αυτή η συμφωνία, λέγοντας ότι όλα έγιναν σε περίπου ένα χρόνο και αυτό καταδεικνύει τη βούληση και την επιμονή των ηγετών αυτής της περιοχής να συνεργαστούν για την ευημερία των λαών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ερωτηθείσα κατά πόσον αυτή η συμμαχία είναι επίσης πολιτική, είπε ότι όλα είναι πολιτικά σε αυτήν την περιοχή, προσθέτοντας ότι χρειάζεται πάντα πολιτική βούληση για να προωθηθεί κάτι, και στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι τεχνοκράτες να ολοκληρώσουν και να προωθήσουν τα πράγματα επί του εδάφους.

Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον πιστεύει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτήν την ομάδα, δεδομένης της έντασης που προκαλεί στην περιοχή, είπε ότι δεν αποκλείουμε κανέναν να συμμετάσχει σε αυτήν την ομάδα, εφόσον συμμορφώνονται με τις αξίες και τις αρχές των ιδρυτικών μελών.

Αυτή η ομάδα, είπε, δεν ιδρύθηκε ως ένας συνασπισμός ενάντια σε κανέναν, είναι μια ομάδα υπέρ του συνασπισμού, οπότε όποιος είναι πρόθυμος να συνεργαστεί και να μην προκαλέσει προβλήματα, είναι ευπρόσδεκτος εφόσον συμμορφώνεται με τις αρχές και τις αξίες του Φόρουμ.

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ