Το σκληρό πόκερ για κυπριακό – ενέργεια

• Το φθινόπωρο θα είναι πολύ θερμό με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά

Είναι φανερόν ότι οδεύουμε σε σοβαρές εξελίξεις στο κυπριακό που καλώς ή κακώς θα συνδυαστούν με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Τόσο η πρωτοβουλία, που άρχισε η νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, συναντώντας όλους τους εμπλεκόμενους, όσο και η σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου καλοκαιριάτικα με ατζέντα «κυπριακό και ενέργεια», δείχνουν ότι κάτι ψήνεται.

Ο στόχος των ξένων μεσολαβητών είναι να φέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, με σκοπό να τις πιέσουν να βρεθεί επιτέλους μια λύση στο κυπριακό.

Για το στόχο τους αυτό βιάζονται, προκειμένου να προλάβουν τυχόν εμπλοκές, λόγω των αντιδράσεων της Άγκυρας στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Βασικά, οι ξένοι θα είναι ευτυχείς αν καταφέρουν να κλείσουν το κυπριακό, περιλαμβάνοντας στη συμφωνία διευθετήσεις και για το φυσικό αέριο.

Με δεδομένο τα πιο πάνω, φαίνεται ότι οι διεργασίες που γίνονται σήμερα, θα εκδηλωθούν το φθινόπωρο, όπου και στοχεύεται η επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό.

Το μέγα ερώτημα, όμως, είναι τι θα κάνει η δική μας πλευρά εάν ο Ερντογάν προτάξει το πάγωμα ή την αναβολή των γεωτρήσεων για να δεχθεί να εισέλθει σε διάλογο για το κυπριακό. Όπως είναι γνωστό, το φθινόπωρο είναι προγραμματισμένες οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil και αργότερα της ΕΝΙ. Η κυβέρνηση δεν είναι εύκολο να αθετήσει τις συμφωνίες της με αυτούς τους ενεργειακούς κολοσσούς και να παγώσει το ενεργειακό πρόγραμμα. Οπότε, πως θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους Τούρκους;

Για να αποφευχθούν αυτά τα αδιέξοδα, η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να πείσει τη Λουτ να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά ότι η έναρξη συνομιλιών στο κυπριακό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προϋποθέτει πάγωμα ή αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο.

Όπως, αντιλαμβάνεστε, προτού καν αρχίσουν οι όποιες νέες συνομιλίες βρισκόμαστε σε τεντωμένο σχοινί. Ο Ερντογάν, μέσω του Τσαβούσογλου και του Ακκιντζί, μας είπαν καθαρά ότι εάν συνεχιστούν οι έρευνες για φυσικό αέριο, η Τουρκία θα παρέμβει (προφανώς εννοούν δυναμικά, όπως με την περίπτωση της ΕΝΙ) για να τις διακόψουν. Ταυτόχρονα, καθημερινά μας διαμηνύουν ότι στις νέες συνομιλίες πρέπει να περιληφθεί και το ερευνητικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όλα αυτά, λοιπόν, δημιουργούν τεράστια διλήμματα τόσο στους χειρισμούς για το κυπριακό, όσο και στις εξελίξεις για τα ενεργειακά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γι’ αυτό και άρον – άρον συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο.

Όπως είναι σήμερα η εικόνα, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το φθινόπωρο. Προς το παρόν τόσο εμείς, όσο και οι Τούρκοι φαίνεται να παίζουμε μια δυνατή παρτίδα πόκερ, με ενεργούς θεατές τους ξένους μεσολαβητές.

Ο καθένας παίζει το χαρτί του, κάνει τις μπλόφες του και προσπαθεί να κερδίσει πόντους. Εμείς, επιδιώκουμε να συνεχίσουμε το ενεργειακό πρόγραμμα, γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους Τούρκους ότι θα αποδεχθούν να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Τυχόν αναστολή των γεωτρήσεων, πέραν των τεράστιων οικονομικών συνεπειών, θα σημαίνει και οριστικό ενταφιασμό των ενεργειακών σχεδιασμών μας. Οι Τούρκοι από την πλευρά τους, επιδιώκουν είτε λύση του κυπριακού με τους δικούς τους όρους, είτε συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ. Άρα, μας εκβιάζουν να αποδεχθούμε αφ’ ενός πάγωμα των γεωτρήσεων και αφετέρου έναρξη συνομιλιών με βάση το δικό τους πλάνο.

Είναι φανερόν ότι το φθινόπωρο θα είναι αρκετά θερμό για το κυπριακό και τα ενεργειακά. Ίσως υπάρχουν και πτυχές που να μην γνωρίζουμε, όπως είναι οι στρατηγικές συμμαχίες της Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο, οι ακριβείς προθέσεις των ΗΠΑ και της Ε. Ένωσης και άλλα. Όμως, το σίγουρο είναι ότι το φθινόπωρο όλοι θα αναγκαστούν ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα διαφανεί που θα οδηγηθεί η νέα φάση του κυπριακού και το μέλλον του ενεργειακού προγράμματος.

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ