Η εκλογή Μητσοτάκη και η οικονομία Κύπρου – Ελλάδας

• Η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας θα βοηθήσει και την Κύπρο

Η εκλογή μιας νέας κυβέρνησης πάντα και παντού δημιουργεί ελπίδες και προσδοκίες. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η εκλογή Μητσοτάκη και κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ενέχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Και αυτό, γιατί η χώρα ταλανίζεται από τις πληγές της οικονομικής κρίσης, ενώ χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις που έχουν να κάνουν με διαχρονικές πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές καθώς και παγιομένες αναχρονιστικές νοοτροπίες.

Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη με σύνθημα να προχωρήσει σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, να περιορίσει τη γραφειοκρατία του δημοσίου, να μειώσει φορολογίες, να προωθήσει τις επενδύσεις, να δώσει έμφαση στο ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, να ενισχύσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και γενικά να δώσει μια άλλη ταχύτητα στην ελληνική οικονομία.

Σίγουρα, οι στόχοι του είναι πολύ φιλόδοξοι και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αύριο, μόλις ξεκινήσει να υλοποιεί την πολιτική του, θ’ αρχίσουν κάποιοι να αντιδρούν, κάποιοι να φωνασκούν και κάποιοι να του θέτουν εμπόδια. Δεν αποκλείεται να δούμε να επαναλαμβάνονται και οι γνωστές απεργίες και οι πορείες από οργανωμένα σύνολα της Ελλάδας.

Ωστόσο, ο Μητσοτάκης έχει ένα πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες κυβερνήσεις που επιχείρησαν τομές και απέτυχαν. Διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η Νέα Δημοκρατία έχει αυτοδυναμία. Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο κοινοβουλίου έχει τον πλήρη έλεγχο για να προωθήσει νομοθεσίες και να εφαρμόσει πολιτικές.

Υπ’ αυτή την άποψη, ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να κάνει εύκολα πίσω στις επιλογές του. Άλλωστε, είναι δεσμευμένος από το προεκλογικό πρόγραμμα και τις δημόσιες εξαγγελίες του για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Εάν, λοιπόν, όλα εξελιχθούν ομαλά και η Ελλάδα αρχίσει να μεταρρυθμίζεται, το επενδυτικό κλίμα να βελτιώνεται, οι φορολογίες να μειώνονται, η επιχειρηματικότητα να αναπτύσσεται και οι οικονομικοί δείκτες να «πρασινίζουν», τότε θα υπάρξουν πολλές θετικές επενέργειες που θα μας επηρεάσουν κι εμάς στην Κύπρο.

Η στενή οικονομική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας (είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος μας), δημιουργεί συνέργειες και προοπτικές για τις δύο οικονομίες.

Μια ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να σημαίνει αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, επαναδραστηριοποίηση των κυπριακών επιχειρήσεων στην αγορά της Ελλάδας, ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών, ανάληψη κοινών επενδυτικών προγραμμάτων, αύξηση των τουριστικών ανταλλαγών και πολλά άλλα.

Ταυτόχρονα, μια ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών, δημιουργεί την προοπτική συνεργασιών και κοινών επεκτάσεων στις γειτονικές μας χώρες, κάτι που είναι ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια.

Οι εξελίξεις αυτές, εάν επισυμβούν, ενισχύουν και τις δύο οικονομίες. Δημιουργούν νέες ευκαιρίες και νέες προοπτικές. Φέρνουν τις δύο οικονομίες ακόμα πιο κοντά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από τα πιο πάνω, η ενίσχυση και μεταρρύθμιση της Ελληνικής οικονομίας, δεν θα βοηθήσει μόνο την Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά, αλλά θα επενεργήσει θετικά και στην Κύπρο, η οποία είναι μια οικονομία πλήρως συνδεδεμένη με την Ελληνική.

Η επιτυχία, λοιπόν, της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον οικονομικό τομέα είναι και προς το συμφέρον της Κύπρου, η οποία μπορεί να έχει έμμεσα οφέλη.

Ελπίζουμε και ευελπιστούμε, λοιπόν, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές που υποσχέθηκε ο νέος πρωθυπουργός, ώστε Ελλάδα και Κύπρος να τεθούν σε μια άλλη πιο ελπιδοφόρα τροχαιά για το μέλλον…

 

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ