Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εξελίξεις στην υπόθεση με τα παράνομα στοιχήματα και οι αναφορές των «αστυνομικών ανακριτών» κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας ενώπιον του «δικαστηρίου» σχετικά με τα εισοδήματα – κέρδη του Τ/κ επιχειρηματία, ο οποίος ήδη τελεί υπό κράτηση, και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν στην ε/κ πλευρά οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι τα δύο θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ο προδότης που επιμένει στην εισβολή» ο αρθρογράφος Σενέρ Λεβέντ σχολιάζει την επίσκεψη και τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην ε/κ πλευρά οι δηλώσεις Τσαβούσογλου και αναδημοσιεύει δημοσιεύματα από τον ε/κ Τύπο. Γράφει ακόμα ότι για ακόμα οκτώ ημέρες ανανέωσε το «δικαστήριο» την κράτηση των υπόπτων για την υπόθεση των παράνομων στοιχημάτων.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Οργή για Τσαβούσογλου στον νότο» αναδημοσιεύει δημοσιεύματα από τον ε/κ Τύπο ενώ παραθέτει και δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα. Γράφει ακόμα ότι μέρος του αρχείου της εφημερίδας παραδόθηκε στο «κρατικό αρχείο» ως δωρεά. Αναφορά γίνεται και σε τροχαίο ατύχημα στην κατεχόμενη Λευκωσία, κατά το οποίο όχημα με 72χρονο οδηγό παρεξέκλινε της πορείας του και κτύπησε σταθμευμένα οχήματα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «48 εκατομμύρια λίρες στο παράνομο στοίχημα» γράφει ότι οι αριθμοί από τα κέρδη των παράνομων στοιχημάτων που ακούστηκαν στο «δικαστήριο» προκάλεσαν έκπληξη ενώ το «δικαστήριο» ανανέωσε για ακόμα 8 ημέρες την κράτηση των εννέα συνολικά υπόπτων. Αλλού γράφει ότι σε σκουπιδότοπο μετατράπηκαν παραλίες στην κατεχόμενη Κερύνεια. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι σε ένα μήνα ποινής φυλάκισης καταδικάστηκε άντρας, ο οποίος κατηγορήθηκε για σωματική βία εναντίον της γυναίκας του.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Κέρδος 48,8 εκατομμυρίων σε δύο χρόνια από παράνομα στοιχήματα» γράφει ότι για ακόμα 8 ημέρες ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης των υπόπτων για την υπόθεση των παράνομων στοιχημάτων ενώ η «αστυνομία» παρουσίασε και τα οικονομικά στοιχεία του Τ/κ επιχειρηματία, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από την παράνομη αυτή δραστηριότητα. Αναφορά γίνεται και στο νέο τροχαίο δυστύχημα με θύμα 36χρονο. Προβάλλει ακόμα δηλώσεις της «προέδρου» του «ανώτατου δικαστηρίου» Ναρίν Φερντί Σεφίκ σχετικά με την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί φέτος η εκδήλωση με την οποία σηματοδοτείται η έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Σε ένα χρόνο 48 εκατομμύρια, 747 χιλιάδες 386 ΤΛ από τα παράνομα στοιχήματα» κάνει αναφορά στις εξελίξεις στην υπόθεση με τα παράνομα στοιχήματα ενώ παραθέτει και αναφορές των «αστυνομικών ανακριτών», οι οποίοι ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι ο Τ/κ επιχειρηματίας, ο οποίος ήδη τελεί υπό κράτηση, και πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος της παράνομης επιχείρησης, συγκέντρωσε εντός ενός έτους πέραν των 48 εκατομμυρίων τουρκκιών λιρών (περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ). Αλλού γράφει ότι με την μοναδική υποψηφιότητα του Τουφάν Ερχιουρμάν, για την προεδρία του ΡΤΚ, θα πραγματοποιηθεί το εσωκομματικό συνέδριο. Αναφορά γίνεται και σε απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για αύξηση του μισθού των ανάπηρων εργαζομένων.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ