Η Κομισιόν προειδοποιεί πως τώρα είναι η ώρα για αποφάσεις επί του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού

Η Κομισιόν καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να παράσχουν "πολιτική καθοδήγηση και νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για έναν δίκαιο, ισορροπημένο και σύγχρονο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους", κατά τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Η Κομισιόν σε μήνυμα που απευθύνει προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ζητά όπως "το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) είναι κατάλληλο για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, ώστε να μπορέσει η ΕΕ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών". Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει υποβάλει την πρότασή της για το πλαίσιο 2021 -2027 από τον Ιούνιο.

Μάλιστα εφιστά την προσοχή των 28 ηγετών στα ακόλουθα ζητήματα, υπενθυμίζοντας τις συγκλίσεις της Συνόδου του Ιουνίου:

- το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης για την υλοποίηση των κοινών προτεραιοτήτων της Ένωσης·
- ένας σύγχρονος προϋπολογισμός με τη σωστή ισορροπία μεταξύ των πολιτικών και μια έντονη έμφαση στην ενωσιακή προστιθέμενη αξία·
- διαφανέστερη προσέγγιση στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και στην εισαγωγή νέων πηγών εσόδων για την υποστήριξη των προτεραιοτήτων και τη μείωση της πίεσης στις εθνικές συνεισφορές· και
- μεγαλύτερη συνοχή των πολιτικών, με τη δημιουργία στενότερης σχέσης μεταξύ της χρηματοδότησης και των προτεραιοτήτων πολιτικής και με την ανάπτυξη ισχυρότερων εργαλείων για την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ από ελλείψεις του κράτους δικαίου.

Σ`αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε σχετικά ότι "σκοπός του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ είναι να παρεμβαίνει εκεί όπου η ΕΕ μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Είναι η επένδυση σε πανευρωπαϊκή, παγκοσμίως πρωτοπόρα έρευνα. Είναι η χρηματοδότηση διασυνοριακών υποδομών, η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και ένα δίχτυ ασφαλείας για τους γεωργούς μας. Είναι η εκπαίδευση γενεών νεαρών Ευρωπαίων σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτές είναι οι προτεραιότητες που αντικατοπτρίζονται στην πρόταση της Επιτροπής για τα επόμενα επτά χρόνια. Επιπλέον, η πρότασή μας είναι ένα μακρόπνοο, υπεύθυνο και ρεαλιστικό σχέδιο για την επίτευξη περισσότερων αποτελεσμάτων με λιγότερα μέσα. Καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη μας να καταλήξουν σε ταχεία συμφωνία".

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων Γκίντερ Έτινγκερ συμπλήρωσε ότι "την άνοιξη του παρελθόντος έτους, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση σχετικά με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ η οποία αναγνωρίστηκε από όλους ως μια σταθερή βάση για τις διαπραγματεύσεις. Δεκαέξι μήνες αργότερα, οι εργασίες έχουν σημειώσει πρόοδο αλλά ο χρόνος τελειώνει. Τώρα όλα τα μέρη πρέπει να επιδιώξουν συμβιβασμό. Θα πρέπει να ανεβάσουμε τα μανίκια και να εισέλθουμε στην τελική ευθεία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει, σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, να καθυστερήσει η έγκριση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της. Οι πολίτες μας περιμένουν να δουν αποτελέσματα· έφθασε η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη. Έφθασε η ώρα των αποφάσεων".

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ