Η τουρκική εισβολή σε συμπεράσματα

• Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να βρουν τρόπους να μειώσουν την επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή

Μετά από πρωτοφανή για τα διπλωματικά θέσμια παζάρια μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, η Τουρκία επιτέθηκε στη Συρία . Της επίθεσης προηγήθηκε το ανεκδιήγητο twitter του προέδρου Τραμπ, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε στο Σουλτάνο Ερντογάν «σκότωσε όσους θα σκοτώσεις, αλλά με μέτρο, διότι θα αντιδράσω διαλύοντας την οικονομία σου !!!».

Τα όσα σημειώνονται στη γειτονιά μας είναι απερίγραπτα, αποτρόπαια και προκλητικά. Η διεθνής κοινωνία, που παρακολουθεί εμφρόντητη τα νέα εγκλήματα Τραμπ-Ερντογάν, θα έπρεπε να ξεσηκωθεί και να ζητήσει το λόγο από τους πρωταγωνιστές της νέας αιματοχυσίας. Και αυτό, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως η επίθεση του Ερντογάν δεν γίνεται για να κτυπηθούν οι τρομοκράτες του ISIS, αλλά για να σκοτώσει και να διαλύσει τους Κούρδους της Συρίας. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να φύγει από το έδαφος της Συρίας, έστω κι’αν κοροϊδεύει τη Ρωσία και τον Πούτιν.

Η ανθρωπότητα, λοιπόν, βρίσκεται ενώπιον μιας νέας γενοκτονίας αυτή τη φορά των Κούρδων της Συρίας, με την έγκριση των ΗΠΑ και την ανοχή της Ρωσίας, όπου ο καθένας τους νομίζει ότι με αυτή την επίθεση θα εξυπηρετηθούν και τα δικά του γεωστρατηγικά συμφέροντα. Οι δύο υπερδυνάμεις έδωσαν την άδεια στον Ερντογάν να επιτεθεί, πιστεύοντας ότι τον ικανοποιούν, χωρίς ταυτόχρονα να τρυπήσει μια μύτη δικού τους στρατιώτη. Από την άλλη, όμως, ο σουλτάνος ξέρει ότι μετά την επίθεση θα του μείνουν κέρδη, όπως η «ζώνη ασφαλείας» στο συριακό έδαφος, η εσωτερική και διεθνής πολιτική ισχυροποίηση και η γεωστρατηγική ενίσχυση.

Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, όμως, μπορούμε να εξαγάγουμε κάποια αρχικά συμπεράσματα απ’ όσα βλέπουμε σήμερα.

Σε διεθνές επίπεδο κανένας πλέον δεν θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Η χώρα κυβερνάται από ένα και μοναδικό άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να αλλάζει πολιτική ανά πάσαν στιγμή, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους θεσμούς της χώρας του. Χθες πολεμούσε τον Ερντογάν και σήμερα τον καθιστά τον στενότερο σύμμαχο του, κάνοντας του χώρο να εξοντώσει τους Κούρδους. Η αναξιοπιστία που εκπέμπουν, σήμερα, οι ΗΠΑ, αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις σ’ όλο το πλέγμα των διεθνών σχέσεων.

Επίσης, σημαντική είναι η διαπίστωση ότι η Ρωσία κάνει πλέον επιλογές που δεν συνάδουν με τις πάγιες διακηρυγμένες θέσεις της. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ...πουλά τη Συρία, έστω κι’ αν στο μακρόχρονο πόλεμο στήριξε με τα δόντια τον Άσαντ. Η φραστική προσπάθεια συγκράτησης του Ερντογάν δεν πείθει.

Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι η Ευρώπη και ευρύτερα η διεθνής κοινωνία αντιδρούν, αλλά οι πρωταγωνιστές της εισβολής στη Συρία δεν τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι μετά την επίθεση της Τουρκίας, θα αυξηθούν τα οδυνηρά αδιέξοδα τους για το μεταναστευτικό. Μετά που η Τουρκία θα ...καθαρίσει τους Κούρδους θα αρχίσουν οι νέες ροές μεταναστών προς σην Ευρώπη !

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και για την περιοχή μας. Με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, αλλάζουν οι γεωστρατηγικές ισορροπίες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα. Η Άγκυρα, γνωστός ταραχοποιός της περιοχής, έχει διαφορές μαζί μας, με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και άλλες χώρες. Πως θα υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή όταν ένας παίκτης τα θέλει όλα δικά του ;

Η γεωστρατηγική ενδυνάμωση της Τουρκίας και η επανασυγκόληση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ, πρέπει να προβληματίσει περισσότερο εμάς και την Ελλάδα. Με το κυπριακό σε αδιέξοδο, τις αξιώσεις της Τουρκίας στην Κύπρο να μεγαλώνουν και τις καθημερινές προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, ποια είναι η προοπτική για οποιαδήποτε συνεννόηση μ’αυτή τη χώρα;

Αν Κύπρος και Ελλάδα δεν αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες, που θα μειώνουν την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή, θα βρεθούμε σε ακόμα δυσκολότερη θέση.

Οι καιροί δεν είναι μόνο χαλεποί, αλλά και επικίνδυνοι. Χρειάζεται μεγάλη διπλωματική μαεστρία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα τόσο στην Κύπρο και στο Αιγαίο, όσο και στην περιοχή μας. Τα όσα συμβαίνουν, σήμερα, δίπλα μας, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες σε όλους μας.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ