Ενεργειακά αδιέξοδα και νέες προοπτικές

• Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα

Το παιχνίδι της ενέργειας φαίνεται ότι είναι πολύ χοντρό και τώρα αρχίζει για τα καλά. Αυτό περίπου είναι το συμπέρασμα όλων όσων παρακολούθησαν το 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο που έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Λευκωσία.

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη έδωσαν το στίγμα της πολιτικής διάστασης του θέματος και ειδικότερα της σύγκρουσης που υπάρχει με την Τουρκία.

Μήνυμα προς το εσωτερικό αλλά και προς το εξωτερικό (κυρίως προς την Τουρκία) ήταν το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Αναστασιάδη που είπε ότι «θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας και θα αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα του φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί».

Δημοσιοποιώντας ακόμα περισσότερο τις προθέσεις του ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «λαμβάνοντας υπόψη πως ο εν λόγω σχεδιασμός βασίζεται στη διατήρηση και ενίσχυση των στενών σχέσεων με τους γείτονες μας, θα συνεχίσουμε με τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των ενεργειακών μας συμπράξεων με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης».

Οι θέσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Κύπρος δεν λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις και τις απειλές της Άγκυρας και θα συνεχίσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της.

Ακόμα από τις αναφορές αυτές του Προέδρου φαίνεται ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τις εταιρείες που διενεργούν τις έρευνες για φυσικό αέριο ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.

Αν αναγάγουμε τις ενεργειακές διαφορές μας με την Τουρκία στο κυπριακό, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι η σύγκλιση και η προοπτική λύσεις απομακρύνονται. Και αυτό, γιατί η Τουρκία, όχι μόνο δεν βλέπει την ενέργεια ως καταλύτη για επίλυση του κυπριακού, αλλά γιατί επιστρατεύει στα ενεργειακά τα δήθεν συμφέροντα των τουρκοκυπρίων ως αφορμή για να προκαλεί και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Η Τουρκία, όπως φάνηκε και από τις αναλύσεις άλλων ομιλητών στο Ενεργειακό Συμπόσιο, έχει απομονωθεί στον ενεργειακό τομέα και έχει μείνει εκτός νυμφώνος μιας ευρύτερης περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή μας.

Αυτό την οδηγεί σε μονομερείς και έκδηλα παράνομες ενέργειες, όπως είναι οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη. Για το δεύτερο είναι πολύ εύστοχο αυτό που είπε στην ομιλία του στο Συμπόσιο ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας κ. Κωστής Χατζηδάκης ότι δηλαδή «η Τουρκία για να εισέλθει στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου επιστρατεύει ΑΟΖ και μεταξύ χωρών που δεν συνορεύουν», ευνοώντας την ίδια και την Λιβύη.

Είναι φανερόν ότι η Άγκυρα κτυπά σε δύο μέτωπα, προκειμένου να ανατρέψει τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στο ενεργειακό τοπίο της ΝΑ Μεσογείου. Το πρώτο είναι η αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Κύπρου με το πρόσχημα των συμφερόντων των τουρκοκυπρίων. Και το δεύτερο είναι η αμφισβήτηση του Αιγαίου με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί με τόσα χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο να είναι αποκλεισμένη λόγω των ελληνικών νησιών.

Το παιχνίδι γίνεται πολύ σοβαρό και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την κατάληξη του. Στα θέματα αυτά εμπλέκονται μεγάλα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ε. Ένωσης και των χωρών που οι εταιρείες τους διενεργούν τις έρευνες.

Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να κινηθούν με μεγάλη διπλωματικότητα, με αξιοποίηση της Ε. Ένωσης, με επινοητικούς τρόπους και έξυπνους ελιγμούς για να κερδίσουν το στοίχημα της ενέργειας, το οποίο όμως θα κρίνει και τα εθνικά συμφέροντα. Το επόμενο διάστημα θα διαφανεί κατά πόσον θα τα καταφέρουμε…

Ιωσήφ Ιωσήφ

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ