Ο κορωναιός "κόλλησε" και τα χρηματιστήρια - Καταρρέουν οι αγορές από φόβο πανδημίας

Καταρρέουν τα διεθνή χρηματιστήρια λόγω του φόβου  ότι ο Covid-19 εξελίσσεται σε πανδημία. Ήδη τις  τελευταίες μέρες υπήρξαν πολλές ρευστοποιήσεις, ενώ από σήμερα παρατηρείται κύμα φυγής και από τη Wall Street.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης και με τους πωλητές να έχουν πάρει τη σκυτάλη από την αιμορραγούσα Ευρώπη, ο Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς έκανε βουτιά έως και 800 μονάδες ή 3%. Στις 17:00 ώρα Ελλάδος καταγράφει πτώση 2,5%


Ανάλογη είναι η εικόνα για τον S&P 500, τον πλέον αντιπροσωπευτικό δείκτη της αμερικανικής αγοράς, που υποχωρεί 2,4%.Οι πιέσεις είναι ακόμη ισχυρότερες στον Νasdaq, που βρέθηκε να υποχωρεί πάνω από 4%.

Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις ώρα με την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ανά την Ευρώπη, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στην Ιταλία, που μετράει ήδη πέντε νεκρούς και περισσότερα από 200 κρούσματα από τον νέο κοροναϊό. 

Στο Χ.Α. έχουμε εικόνα διάλυσης με τον Γενικό Δείκτη να κάνει βουτιά 7,74% στις 823,5 μονάδες στις 13:30. Η αξία των συναλλαγών έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 88 εκατ. ευρώ με μαζικές εντολές πώλησης. Οι τράπεζες δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα με  τον δείκτη τους να βυθίζεται 10%. 

Κανείς κλάδος δεν ξεφεύγει των ρευστοποιήσεων, με το σύνολο να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες αντιστάσεις προβάλλει ο κλάδος υγείας, αλλά και πάλι καταγράφει πτώση 1,8%. Βουτιά της τάξης του 7,5% για τους κλάδους ακίνητης περιουσίας, τεχνολογίας, βιομηχανικών προϊόντων και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. 

Τα χρηματιστηριακά ταμπλό έχουν βαφτεί κόκκινα ανά την Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης, στη χειρότερη συνεδρίασή του εδώ και 4,5 χρόνια, παρουσιάζει πτώση 3,65%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι στο -4,7%. Απώλειες 3,7% εμφανίζουν τόσο ο DAX στη Φραγκφούρτη όσο και ο CAC 40 στο Παρίσι. Πτώση άνω του 3,4% και για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Οι επενδυτές τρέπονται σε μαζική φυγή από τις μετοχές, φοβούμενοι ότι ο Covid-19 θα προκαλέσει «αναπνευστική ανεπάρκεια» στην κινεζική οικονομία και πολύ σύντομα θα στείλει στην εντατική και το παγκόσμιο ΑΕΠ, που ήδη έχει κατεβάσει αισθητά ταχύτητα τον τελευταίο χρόνο. 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ