Η εναλλακτική λύση στις τράπεζες για πληρωμές και χρηματοδότηση ταμειακών ροών

Του Άθου Κοιρανίδη*

Εάν συγκεντρώσετε τους Διευθύνοντες Συμβούλους επιχειρήσεων από όλους τους τομείς, το πρώτο θέμα της συζήτησης τους θα είναι το πώς οι τράπεζες τους κακομεταχειρίζονται, πώς οι τράπεζες καθυστερούν στην ανταπόκρισή τους και είναι άκαμπτες καθώς και πόσο εκνευριστικό είναι να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από αυτές.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεν είναι με μία συγκεκριμένη τράπεζα, αλλά με όλες, κάτι το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι "οι τράπεζες έχουν παγιδεύσει τους πελάτες" αλλιώς θα επικρατούσε μαζική έξοδος προς άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες.

Δεδομένου ότι τα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρονται από τις τράπεζες είναι κοντά στο μηδέν, δεν υπάρχει πλέον περίπτωση να κατατίθενται χρήματα στις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, οι μνήμες είναι ακόμη φρέσκες από το κούρεμα που υπέστησαν όσοι είχαν καταθέσεις στην αποτυχημένη Λαϊκή Τράπεζα και την πρόσφατη τραπεζική κρίση που έπληξε τους καταθέτες των τραπεζών του Λιβάνου.

Το μήνυμα της ΕΚΤ είναι σαφές! Μην αποταμιεύετε, ξοδεύετε.

SEPA and Swift

Εφόσον μας προτρέπουν να ξοδεύουμε και να πραγματοποιούμε πληρωμές, τίθεται το ερώτημα εάν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές εκτός των τραπεζών; Ευτυχώς, η απάντηση είναι ναι.

Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανοίξουν λογαριασμούς στα Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος (“EMIs” – Electronic Money Institutions) και στα Ιδρύματα Πληρωμών που έχουν λάβει άδεια από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ή άλλες Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες για πληρωμές SEPA και Swift. Ορισμένα από τα “EMIs” προσφέρουν πολύ ανταγωνιστική τιμολόγηση στις εισερχόμενες και εξερχόμενες χρεώσεις SEPA και Swift, έτσι είναι πάντα καλή ιδέα να κάνετε έρευνα αγοράς και να μην βασίζεστε αποκλειστικά στις τράπεζες.

Μπορείτε να δείτε όλα τα εισηγμένα “EMIs” από τον σύνδεσμο της ιστοσελίδας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στη διεύθυνση:

https://www.centralbank.cy/en/licensing-supervision/electronic-money-institutions/licensing-and-supervision-of-electronic-money-institutions

Επιλέγοντας το:

Register of Electronic Money Institutions authorised by the CBC.

Χρηματοδότηση

Εκτός από τις εισερχόμενες και τις εξερχόμενες πληρωμές, κάθε επιχείρηση χρειάζεται χρηματοδότηση για τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης. Η εναλλακτική λύση του δανεισμού μέσω δανείου ή δυνατότητα λογαριασμού υπερανάληψης είναι η χρηματοδότηση του εμπορίου μέσω προεξόφλησης τιμολογίων.

Ένας εναλλακτικός πάροχος χρηματοδότησης που επιλύει προβλήματα ταμειακών ροών είναι η Eurivex Trade Finance Limited (http://www.eurivexfinance.com/el/) η οποία προσφέρει προεξόφληση τιμολογίων τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις διεθνείς επιχειρήσεις.

Σε έντονη αντίθεση με τις τράπεζες, η Eurivex δεν απαιτεί προσωπικές εγγυήσεις ή εμπράγματες εξασφαλίσεις με τη μορφή υποθηκών και κυμαινόμενων επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις.

Ο πωλητής δίνει πίστωση έως και 120 ημέρες στους αγοραστές του και μετά την εκχώρηση του τιμολογίου στη Eurivex, εξασφαλίζει άμεσα μετρητά. Το εκχωρημένο τιμολόγιο είναι η μόνη εξασφάλιση που απαιτείται. Μια εταιρεία που δεν διαθέτει ισχυρά οικονομικά στοιχεία μπορεί να αιτηθεί στη Eurivex νοουμένου ότι η ποιότητα των χρεωστών της είναι καλή.

Αφού συμφωνηθούν τα όρια για τους χρεώστες, η επιχείρηση παρουσιάζει τα τιμολόγιά της προς τους προ-εγκεκριμένους πελάτες, τα οποία προεξοφλούνται άμεσα. Έτσι, η επιχείρηση εισπράττει άμεσα μετρητά έως και 85% της αξίας του τιμολογίου και το υπόλοιπο, μετά τις συμφωνηθείσες χρεώσεις κατά την εκκαθάριση του τιμολογίου.

Τέτοιου είδους χρηματοδότηση είναι επίσης χρήσιμη για επιχειρήσεις που προσπαθούν να μειώσουν τον πιστωτικό κίνδυνο, καθώς η Eurivex συνδυάζει τη χρηματοδότηση με την ασφάλιση πιστώσεων μέσω της συμφωνίας που έχει συνάψει με την Euler Hermes, βάσει της οποίας τα τιμολόγια που εκδίδονται στους αγοραστές είναι ασφαλισμένα έναντι μη πληρωμής.

Με αυτό τον τρόπο, ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης έχει πολλές ευκαιρίες να απομακρυνθεί από τις τράπεζες και να αρχίσει να χρησιμοποιεί νέες καινοτόμες υπηρεσίες που προσφέρονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παραπονιόμαστε και να δράσουμε άμεσα τώρα!

 

 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ