Ζυμώσεις και συγκρούσεις στους Τόρις υπό την απειλή μομφής κατά της Μέι

Στους 20 ανέρχεται ο αριθμός των Συντηρητικών βουλευτών που έχουν δηλώσει δημοσίως ότι έχουν υποβάλει στο αρμόδιο κομματικό όργανο επιστολή με την οποία ζητούν συγκρότηση πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της Τερέζα Μέι.

Ο εκ των επικεφαλής αυτής της ομάδας των Brexiteers, Στιβ Μπέικερ είπε ότι υπολογίζει πως ο συνολικός αριθμός των επιστολών που έχουν κατατεθεί στη λεγόμενη Επιτροπή 1922 έχει ξεπεράσει τον «μαγικό» αριθμό των 48 που απαιτούνται για τη διενέργεια ψηφοφορίας επί πρότασης δυσπιστίας κατά της ηγέτιδας του κόμματος.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο κ. Μπέικερ παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατο να ξέρει με βεβαιότητα τον αριθμό των επιστολών, καθώς μπορεί ορισμένοι βουλευτές που είχαν υποβάλει επιστολή παλαιότερα να την έχουν τώρα αποσύρει.

Ο μοναδικός άνθρωπος που γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, ο επικεφαλής της Επιτροπής 1922 σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, δεν έχει κάνει καμία δήλωση.

Πάντως, πηγές από τους Brexiteers βουλευτές εκτιμούν ότι ακόμα και δεν έχει ήδη συμπληρωθεί ακόμα ο αριθμός των 48 επιστολών, η εκκίνηση της διαδικασίας μομφής είναι θέμα ημερών. Η Telegraph μετέδωσε την πληροφορία ότι η ψηφοφορία για την καθαίρεση ή όχι της Τερέζα Μέι ενδεχομένως να γίνει την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ εξασφάλισε το πρωί δημόσιες δηλώσεις στήριξης προς την κα Μέι από τους Brexiteers και υποψηφίους για παραίτηση υπουργούς Μάικλ Γκόουβ, Άντρια Λέντσομ και Λίμα Φοξ. Μηνύματα και δηλώσεις συμπαράστασης στην πρωθυπουργό έχουν διατυπώσει και Συντηρητικοί βουλευτές, στο πλαίσιο αυτού του «εμφυλίου πολέμου» στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

Εντός της ημέρας, εξάλλου, αναμένεται να πληρωθούν τα κενά που άφησαν στην κυβέρνηση οι παραιτήσεις των υπουργών Brexit και Εργασίας την Πέμπτη.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ